Cart Count 0Notifications

ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Τα είδη της ηλιακής ακτινοβολίας και η επίδραση στο δέρμα

Τι είναι η UVA, UVB, UVC ακτινοβολία και τι προκαλεί η καθεμία;

The author's picture: Jose F. Garcia

— 3 λεπτά χρόνος ανάγνωσης

Η UV ακτινοβολία είναι ουσιαστικά ηλεκτρομαγνητική ενέργεια εύρους 200-400 nm. Εκτός από τον ήλιο, πηγή UV ακτινοβολίας αποτελούν οι λάμπες αλογόνου, φθορίου, πυρακτώσεως κ.ά. Η υπεριώδης ακτινοβολία χωρίζεται σε τρεις τύπους: UVA, UVB και UVC.

Αντιηλιακή προστασία
UV Penetration and Reflection
  • Η UVC ακτινοβολία κυμαίνεται από 200-280 nm και απορροφάται πλήρως από το όζον της ατμόσφαιρας, οπότε η έκθεσή μας σε αυτήν είναι ελάχιστη.
  • Η UVB ακτινοβολία (280-320 nm), από την άλλη, θεωρείται ως η πλέον υπεύθυνη για τις επιβλαβείς συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Ο ερεθισμός και το ερύθημα αποτελούν τα ορατά σημάδια του ηλιακού εγκαύματος, αυτό που πρέπει ωστόσο να μας απασχολεί είναι τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό του δέρματος. Κατά τη διάρκεια της ηλιακής έκθεσης, τα ένζυμα του δέρματος, όπως η κολλαγενάση, η ελαστάση και η υαλουρονιδάση, διογκώνονται υπερβολικά, με αποτέλεσμα η φυσική ασπίδα προστασίας του δέρματος να καταρρέει. Επίσης, ο αριθμός των ελευθέρων ριζών αυξάνεται και παράλληλα η ενδογενής αντιοξειδωτική άμυνα εξασθενεί, οδηγώντας σε καταστροφή και μετάλλαξη του DNA. Η μετάλλαξη του DNA εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας θεωρείται σήμερα ως η σημαντικότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
  • Τέλος, η UVA ακτινοβολία (320-400 nm) είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Όσο πιο βαθιά στο δέρμα διεισδύει η UVA ακτινοβολία, τόσο πιο μεγάλη καταστροφή επιφέρει στο κολλαγόνο και την ελαστίνη. Όπως και με τη UVB ακτινοβολία, η UVA οδηγεί σε αύξηση της κυτταρικής οξείδωσης και εξασθένιση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Η ικανότητά της να διαπερνά το γυαλί και το ρουχισμό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η έντασή της παραμένει σταθερή καθόλη τη διάρκεια της μέρας, καθιστά απαραίτητη την προστασία από αυτήν ακόμα και όταν μένουμε μέσα. Η αντιηλιακή κρέμα Protect & Hydrate SPF 30 των SkourasMed είναι η ιδανική επιλογή για την απόλυτη προστασία του δέρματος. Αν και η UVA θεωρείται λιγότερο επιβλαβής για το δέρμα, ωστόσο είναι υπεύθυνη για το 20% των επιδράσεων του ήλιου που προκαλούν καρκίνο.

Μοιράσου το Άρθρο

Σχετικά Άρθρα

  1. SkourasMed-The-importance-of-proper-hydration.jpg
  2. SkourasMed-The-importance-of-vitamin-C-for-the-skin.jpg
  3. SkourasMed-Blemishes-Why-they-appear-and-how-to-treat-them.jpg
  4. SkourasMed-The-significant-role-of-antioxidants.jpg

📢 Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε προσωποιημένη εμπειρία περιήγησης. Επιλέγοντας αποδοχή www.skourasmed.com, συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου μας..