Cart Count 0Notifications

ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Ακμή

Αίτια, πρόληψη και αντιμετώπιση

Η ακμή είναι μία δυσλειτουργία του δέρματος που αποτελείται από φαγέσωρες, βλατίδες ή κύστες. Επίσης, η λιπαρότητα, το σμήγμα και η φλεγμονή αποτελούν συμπτώματα του ακνεϊκού δέρματος.

Η Φυσική Εξέλιξη της Ακμής

Acne Development Process
Η Φυσική Εξέλιξη της Ακμής

Φυσιολογικός θύλακας

 • Θύλακας της τρίχα
 • Ανοιχτός πόρος
 • Ο σμηγματογόνος αδένας παράγει λιπαρό σμήγμα

Κλειστός φαγέσωρας

 • Τα κερατινοκύτταρα προσκολλώνται στο τοίχωμα του πόρου.
 • Η παραγωγή σμήγματος αυξάνεται.

Ανδρογόνες ορμόνες αυξάνουν την συγκεντρωση των κερατινοκυττάρων στο τοίχωμα του θύλακα και αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος, καταλήγοντας σε βουλωμένο πόρο.

Βλατίδα

 • Το σμήγμα αυξάνεται
 • Βακτήρια και σμήγμα συγκεντρώνονται στον πόρο.
 • Φλεγμονή

Αυξημένο σμήγμα και βακτήρια ακμής δημιουργούν φλεγμονώδη αντίδραση.

Φλύκταινα

 • Τα βακτήρια της ακμής πολλαπλασιάζονται.
 • Το τοίχωμα του θύλακα μπορεί να διαρρηχθεί.

Κύστη

 • Το τοίχωμα του θύλακα διαρρηγνύεται.
 • Η φλεγμονή και ο ιστός καταστρέφονται.

Το τοίχωμα του θύλακα με την φλεγμονή μπορεί να σπάσει με πιθανή πίεση.

Στάδια της Ακμης

Acne Simplex

Επίπεδο I

Τύπος ακμής acne simplex που περιλαμβάνει ανοιχτούς και κλειστούς φαγέσωρες. Σε αυτή την περίπτωση, οι περισσότερες από τις φλεγμονώδεις αλλοιώσεις και κύστες δε διακρίνονται. Αυτές οι αλλοιώσεις βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια και τα σημάδια είναι απίθανα. Σε αυτήn την περίπτωση, η υπερμελάγχρωση και οι αλλαγές στην υφή του δέρματός μπορεί να εμφανιστούν.

Επίπεδο II

Τύπος ακμής acne simplex που περιλαμβάνει ανοιχτούς και κλειστούς φαγέσωρες και όπως στο επίπεδο Ι που περιλαμβάνει βλατίδες και σπυράκια. Στο επίπεδο ΙΙ κυστικές αλλοιώσεις και σημάδια δεν παρατηρούνται συχνά.

Acne Vulgaris

Επίπεδο III

Οι βακτηριακές αλλοιώσεις και οι φλεγμονές είναι συνηθεις σε αυτό το είδος ακμής. Οι φαγέσωρες είναι ανοιχτοί, κλειστοί και εμφανείς, ενώ τα σημάδια είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε αντίθεση με την ακμή χαμηλότερου βαθμού. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται φαρμακευτική αγωγή.

Επίπεδο IV

Οι ασθενείς έχουν βαθύτερες κυστικές και κονδυλώδεις αλλοιώσεις, βλατίδες, σπυριά και φαγέσωρες. Η εμφάνιση των σημαδιών είναι συχνή λόγω του βάθους των αλλοιώσεων. Η ιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη.

4 Βασικές Αιτίες της Ακμής

 • Αυξημένη κερατίνη στους θύλακες
 • Αυξημένη παραγωγή σμήγματος
 • Γρήγορη αναπαραγωγή του προπιονιβακτηρίου (P. Acne)
 • Φλεγμονές

Παρουσίαση της Ακμής

Ορμονική Ακμή

Συχνά συμβαίνει κατα τη διάρκεια της εφηβείας και το χαρακτηριστικό της είναι η υπερπαραγωγή σμήγματος. Περιοδικές εξάρσεις παρατηρούνται σε γυναίκες με ορμονική ακμή και μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία όταν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές, όπως στην εγκυμοσύνη, κατα τη διάρκεια λήψης αντισυλληπτικών χαπιών και στην εμμηνόπαυση.

Κοσμετολογική Ακμή

Προκαλείται από διάφορα συστατικά που δημιουργούν ερεθισμούς στην επιδερμίδα. Τέτοια συστατικά περιλαμβάνονται σε προϊόντα καθημερινής φροντίδας, όπως στο makeup, σε καθαριστικά προϊόντα, σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών τα οποία μπορεί να φράξουν τους πόρους και να δημιουργήσουν εξάρσεις ακμής.

Φλεγμονώδης Ακμή

Την χαρακτηρίζει το έντονη ερυθρότητα και φλεγμονή, ενώ μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική για τον ασθενή.

Ασφυξιακή Ακμή

Εμφανίζεται όταν δημιουργείται μία τραχιά κερατολυτική επιφάνεια και εμποδίζει την ανανέωση κυττάρων. Σε αυτή την περίπτωση, σμήγμα και βρωμιά συγκεντρώνονται στο δέρμα φράσσοντας τους πόρους. Τη συναντούμε συχνά σε ξηρό περιβάλλον και πιθανά από την υπερβολική χρήση ξηρών συστατικών, όπως είναι το αλκοολ, παραβλέποντας την εντατική ενυδάτωση.

Βακτηριακή Ακμή

Συμβαίνει όταν υπάρχει υπερπαραγωγή βακτηρίων στους πόρους ή στον θύλακα. Αυτά τα βακτήρια παραμένουν ζωντανά χωρίς την ύπαρξη οξυγόνου, σε θερμές και υγρές συνθήκες δημιουργώντας ακμή η οποία ονομάζεται προπιονιβακτηριακή ακμή (P.acne). Πηγές οξυγόνου όπως το υπεροξείδιο του βενζολίου, βοηθούν στο να μειωθεί η αναπαραγωγή και η διάδοση των βακτηριών.

Κυστική Ακμή

Δημιουργεί μεγάλες και επίπονες κύστες κάτω από το δέρμα οι οποίες μπορούν να παραμείνουν εκεί για εβδομάδες. Η φλεγμονή είναι σε τέτοιο βάθος που η κύστη μπορεί να σπάσει τον θύλακα και να δημιουργήσει ουλή.

Συστημική Ακμή

Όπως η ακμή vulgaris, εμφανίζεται σε άλλες περιοχές του σώματος εκτός από το πρόσωπο (χέρια, θώρακας, πλάτη και ώμοι). Συνήθως, αυτό το είδος της ακμής παρουσιάζεται μετά από ασθένεια, διατροφικές αλλαγές και φαρμακευτική αγωγή.

Διαδικασία Ελέγχου της Ακμής

Alpha Hydroxy Acids as Exfoliant Agent
Άλφα Υδρόξυ Οξέα για Απολέπιση

Ήπια απολέπιση και αύξηση της παραγωγής νέων κυττάρων

Η συσσώρευση νεκρών κυττάρων, τα οποία δεν απομακρύνονται από μόνα τους, συγκεντρώνουν λιπαρότητα και βακτήρια. Οι παράγοντες απολέπισης έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα βακτήρια και τη λιπαρότητα.

Έλεγχος της παραγωγής σμήγματος

Αναμφίβολα, η υπερβολική ξηρασία θα μας δώσει τα αντίθετα αποτελέσματα και θα οδηγήσει το δέρμα να παραγάγει μεγάλη ποσότητα σμήγματος στην προσπάθειά του να εξισορροπήσει τη λιπαρότητα με την ξηρότητα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση εξάρσεων ακμής. Προϊόντα με συγκεκριμένα συστατικά έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν και να ελέγξουν αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση.

Μείωση της γρήγορης ακνεϊκής εξάπλωσης

Αντιβακτηριακά και αντιμικροβιακά συστατικά ελέγχουν τη διάρκεια ζωής και τη μεταδοτικότητα των μικροβίων.

Προστατέψτε την επιδερμίδα από τις UV ακτίνες και άλλους φλεγμονώδεις παράγοντες.

Τα προϊόντα που αντιμετωπίζουν την ακμή κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο ως προς την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, είναι πιθανό να δημιουργηθεί υπερμελάγχρωση μετά από φλεγμονή. Οι ασθενείς πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακά τα οποία να συμπεριλαμβάνουν αντιοξειδωτικά και προστατεύουν το δέρμα από τις UVA και UVB ακτίνες. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε την έκθεση σας στον ήλιο για πολλή ώρα, κυρίως κατά τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας (10:00-16:00).

📢 Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε προσωποιημένη εμπειρία περιήγησης. Επιλέγοντας αποδοχή www.skourasmed.com, συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου μας..