Cart Count 0Notifications

ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Η Γήρανση του Δέρματος

Αίτια, πρόληψη και αντιμετώπιση

Με το πέρασμα των ετών, το δέρμα μας υφίσταται αλλοιώσεις οι οποίες προέρχονται από έναν συνδυασμό φυσιολογικών και περιβαλλοντολογικών συντελεστών, οι οποίοι αλλοιώνουν τη δομή και την ελαστικότητα της επιδερμιδας.

The Aging Skin
Η Γήρανση του Δέρματος

Η διαδικασία γήρανσης προκαλείται από δύο παράγοντες οι οποίοι είναι γνωστοί ως ενδογενείς και εξωγενείς.

 • Ενδογενείς παράγοντες είναι αυτοι που δημιουργούνται μέσα στο σώμα, είναι κυρίως κληρονομικοί και καθορίζονται από την γενετική δομή του κάθε ατόμου. Μεγαλώνοντας, εμφανίζεται η φυσική απώλεια του λιπώδους ιστού και η μείωση της πυκνότητας των oστών. Το δέρμα λεπταίνει περίπου 20% και με αυτή τη διαδικασία το στρώμα της επιδερμίδας αρχίζει επίσης να γίνεται πιο λεπτό. Η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων μειώνεται οδηγώντας στη συγκέντρωση νεκρών κυττάρων και στη θαμπή όψη της επιδερμίδας. Καθώς η παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και των γλυκοζαμινογλυκανών μειώνεται χάνεται και η ελαστικότητα της επιδερμίδας. Οι ελαστικές ίνες μπορούν να δημιουργήσουν κενά τα οποία οδηγούν στην απώλεια της ελαστίνης. Οι ενδογενείς παράγοντες ενοχοποιούνται για το 15% της διαδικασίας γήρανσης.
 • Οι εξωγενείς παράγοντες ορίζονται ως οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες όπως η ρύπανση και οι καθημερινές συνήθειες όπως η ηλιακή έκθεση, ή έλλειψη ύπνου, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και οι χρόνιες φλεγμονές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στο εξωκυτταρικό δίκτυο και στην αλλοίωση της δομής του δέρματος.
  Η απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης επιφέρει την έντονη χαλάρωση, τις ρυτίδες και την αφυδάτωση της επιδερμίδας. Αλλάζει η μορφή του κολλαγόνου και οι σύνδεσμοί του, με αποτέλεσμα να προκαλείται η μεταβολή του δέρματος. Η φθορά των UV ακτίνων μετά από έκθεση στον ήλιο, κάνει το δέρμα ανεπιθύμητα τραχύ και αυξάνει τον αριθμό των μελανοκυττάρων και την ανώμαλη εξάπλωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτές οι αλλαγές επιφέρουν ανομοιόμορφη υπερμελάγχρωση, ευρυαγγείες και ερύθημα σε όλο το πρόσωπο.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνεισφέρουν στο 85% των ορατών σημαδιών γήρανσης. Όμως, μπορούμε να αποτρέψουμε τις περισσότερες από αυτές τις διαδικασίες γήρανσης λαμβάνοντας μέτρα από νεαρή ηλικία, όπως να προστατεύουμε το δέρμα μας από τον ήλιο, να κάνουμε σωστή διατροφή, να αποφεύγουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ κτλ.

Χαρακτηριστικά 'Ωριμου Δέρματος

The Appearance of the Aging Skin
Η Εμφάνιση του Γηρασμένου Δέρματος
 • Χαλάρωση: η απώλεια βάρους, η συρρίκνωση των oστών και η έλλειψη λιπώδους ιστού είναι λίγες από τις αιτίες αυτών των σημαδιών. Το δέρμα υφίσταται φυσιολογική χαλάρωση λόγω ενδογενών και εξωγενών παραγόντων.
 • Απώλεια Ελαστικότητας: οι ακτίνες UV, οι ελεύθερες ρίζες και οι φλεγμονές πυροδοτούν την παραγωγή των μεταλλοπρωτεϊνασών, οι οποίες μειώνουν την ελαστίνη του δέρματος.
 • Λεπτές Γραμμές και Ρυτίδες: εμφανίζονται με τη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και την έλλειψη συστηματικής ενυδάτωσης.
 • Λέπτυνση επιδερμίδας: έντονες αλλαγές στην επιδερμίδα εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση (λόγω της αλλαγής του επιπέδου των οιστρογόνων) και από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία.
 • Ξηρότητα - Αφυδάτωση: η επιδερμίδα χάνει την ικανότητά της να λαμβάνει και να διατηρεί την υγρασία της. Η απώλεια των πρωτεογλυκανών είναι η βασική αιτία για την εμφάνιση της αφυδάτωσης / ξηρότητας (αυτό μπορεί να προκληθεί και από τη χρήση σκληρών καθαριστικών της επιδερμίδας). Ο πιο βασικός και σημαντικός παράγοντας των πρωτεογλυκανών είναι το υαλουρονικό οξύ.
 • Μείωση πάχους της επιδερμίδας: οι UV ακτίνες είναι αυτές που λεπταίνουν την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να φαίνονται τα αιμοφόρα αγγεία και να δημιουργείται ερύθημα και τηλεαγγειεκτασία.
 • Πρόωρες βαθιές ρυτίδες: πολλοί συνδυασμένοι εξωγενείς παράγοντες και εκφράσεις προσώπου οδηγούν στην εμφάνιση πολύ βαθιών ρυτίδων.
 • Υπερμελάγχρωση: δημιουργείται όταν η επιδερμίδα είναι εκτεθειμένη στον ήλιο κυρίως κατα τη διάρκεια των επικίνδυνων ωρών. Φλεγμονές και ορμονικές διαταραχές μπορούν να δημιουργήσουν έντονες και χρόνιες δυσχρωμίες.
 • Πάχυνση της επιδερμίδας: δημιουργείται όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο για πολλά χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση, το δέρμα αποκτά έντονη τραχύτητα και σκληρότητα
 • Τηλεαγγειεκτασία: συμβαίνει όταν το δερμα λεπταίνει και γίνεται πιο διαφανές. Η επέκταση των τριχοειδών αγγείων είναι το αποτέλεσμα της έκθεσής μας στις UV ακτίνες. Τα αγγεία γίνονται έντονα πιο ορατά.
 • Διόγκωση των πόρων: όσο το κολλαγόνο μειώνεται το δέρμα διατηρεί την φθορά του από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι πόροι διαστέλλονται συμβάλλοντας στη μείωση του κολλαγόνου.
 • Τραχύτητα της επιδερμίδας: προκαλείται από τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων και την αδυναμία του δέρματος να διατηρήσει τα επίπεδα υγρασίας του.

Μέτρα πρόληψης για την πρόωρη γήρανση του δέρματος

Σημαντικά μέτρα μπορούν να ληφθούν, προκειμένου να ελέγξουμε την διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας. Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος είναι πολύ σημαντική και είναι η ακόλουθη:

 • Ήπια απολέπιση και ενεργοποίηση της παραγωγής νέων κυττάρων
  Χρησιμοποιώντας καθημερινά ήπια απολεπιστικά με Α Υδροξυοξέα ή Β υδροξυοξέα τα οποία βρίσκονται μέσα σε καθαριστικά, λοσιόν, ενυδατικές κρέμες, προϊόντα απολέπισης και μάσκες, έχουν την ιδιότητα να αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα. Αυτά τα δραστικά συστατικά θα πετύχουν την ανανέωση του δέρματος, χαρίζοντας υγιή και λαμπερή όψη. Τόσο το Α Υδορξυοξύ όσο και το Β Υδροξυοξύ, μειώνουν τους εμφανείς πόρους και τις επιφανειακές ρυτίδες, χαρίζουν ομοιόμορφο χρωματικό τόνο και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα προλαμβάνοντας την ακμή και τους ερεθισμούς.
 • Αυξηση των μεταλλοπρωτεϊνασών
  Η χρήση των Α Υδροξυοξέων, πεπτιδίων και βιταμινών (Βιταμίνη C, Βιταμίνη E etc) μπορούν να ενεργοποιήσουν την παραγωγή του κολλαγόνου, προσφέροντας απαλότητα και μείωση των λεπτών γραμμών. Η χρήση των πρωτεϊνών σε συνδυασμό με την εντατική ενυδάτωση θα ελαχιστοποιήσουν τις ρυτίδες και θα βελτιώσουν την εμφάνιση του προσώπου.
 • Περιορισμός της μελανογένεσης
  Υπάρχουν προϊόντα που δρουν αποτελεσματικά στην μείωση της μελανογένεσης. Η ρετινόλη και το ασκορβικό οξύ (Βιταμίνη C) είναι δύο από τα πιο δραστικά συστατικά που μειώνουν τη μελανογένεση προφέροντας ταυτόχρονα λάμψη και ομοιογενή χρωματικό τόνο.
 • Αύξηση της ενυδάτωσης
  Η ενυδάτωση αποτελεί την πιο σημαντική διαδικασία αντιγήρανσης και είναι διαχωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο βήμα της διαδικασίας είναι να ενυδατωθει η επιδερμιδα με ένα δραστικό ενυδατικό παράγοντα όπως το υαλουρονικό οξύ. Το δεύτερο βήμα είναι να σταματήσει η επιδερμική απώλεια υγρασίας (ΤΕWL) από την εξάτμιση της στον αέρα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι και αδιαπέραστοι παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια υγρασίας του δέρματος.
 • Προστασία της επιδερμίδας από τις βλαβερες UV ακτίνες
  Η παρατεταμένη ηλιακή έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε αναπόφευκτα πρόωρη γήρανση. Η ηλιακή προστασία είναι πολύ σημαντική για ένα άτομο που θέλει να μειώσει την διαδικασία επιδερμική γήρανσης. Έτσι επιλέγουμε αντηλιακά που παρέχουν προστασία στο δέρμα μας από τις UVA και UVB ακτίνες με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από 30. Αποφεύγουμε να παραμένουμε στον ήλιο από τις 10:00 πμ έως τις 4:00 μμ.

📢 Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε προσωποιημένη εμπειρία περιήγησης. Επιλέγοντας αποδοχή www.skourasmed.com, συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου μας..