Κυτταρίτιδα: Τί είναι; Πώς αντιμετωπίζεται;
Είναι στ' αλήθεια η κυτταρίτιδα κάτι τόσο τρομακτικό; Εχθρός πραγματικός; Πρόβλημα ανεπίλυτο;

Μαρία Χατζησάββα
— 3 λεπτά χρόνος ανάγνωσης
Υπάρχουν κάποιες λέξεις που, καλώς ή κακώς, στη σκέψη τους ή το άκουσμα τους προκαλούν στις περισσότερες γυναίκες μία γκάμα αρνητικών συναισθημάτων. Συναισθήματα που μπορεί να ξεκινάνε από την "ανασφάλεια" και να φτάνουν μέχρι τον "τρόμο". Ναι, τρόμο. Μία από αυτές μπορεί να περηφανεύεται ότι κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε πολλές τέτοιες γυναικείες λίστες "κακών λέξεων". Ποια είναι αυτή η λέξη; Κυτταρίτιδα.

Είναι όμως στ' αλήθεια η κυτταρίτιδα κάτι τόσο τρομακτικό; Εχθρός πραγματικός; Πρόβλημα ανεπίλυτο; Σήμερα μπορούμε να δώσουμε με αρκετή σιγουριά την ίδια απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα: Όχι.
Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Η κυτταρίτιδα ούτε αποτέλεσε ποτέ ούτε και αποτελεί πρόβλημα παθολογικό. Η υγεία μας δεν απειλείται από την κυτταρίτιδα και ίσως αυτός είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει (δυστυχώς;) μακροχρόνιες και εμπεριστατωμένες ιατρικές έρευνες.
Το πρόβλημα με την κυτταρίτιδα είναι αποκλειστικά αισθητικό και τίποτα περισσότερο. Κάποτε μάλιστα δεν ήταν ούτε αυτό. Για πολλούς αιώνες η κυτταρίτιδα ήταν αποδεκτή για αυτό που ήταν δηλαδή μια χαρακτηριστική, συνηθισμένη κατάσταση του γυναικείου σώματος. Εξάλλου υπάρχουν διάσημοι πίνακες ζωγραφικής που το αποδεικνύουν. (κλείσιμο ματιού)Το πως άλλαξε όμως αυτή η αντίληψη δεν είναι το θέμα του άρθρου μας. Σημασία έχει ότι άλλαξε. Με αποτέλεσμα χιλιάδες γυναίκες να αποκτήσουν μέχρι και ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της. Και μέχρι να αλλάξει πάλι (διότι αυτό συμβαίνει πάντα με τα αισθητικά πρότυπα) εμείς οι ειδικοί έχουμε το καθήκον να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.
Κι ας μην βιαστείτε να χαρακτηρίσετε όλα αυτά ως αφελή ή υπερβολικά. Υπάρχουν γυναίκες που δε ντύνονται όπως θα επιθυμούσαν, που δεν έχουν κάνει μπάνιο στη θάλασσα πολλά καλοκαίρια, που ντρέπονται να εμφανίσουν το σώμα τους σε κάποιον αν το φως δεν είναι σβηστό, που αυτοκαταπιέζονται σιωπηλά χρόνια ολόκληρα. Εξαιτίας της κυτταρίτιδας. Υπάρχουν. Και είναι πολλές.
Η κυτταρίτιδα είναι απλώς ένας τύπος λιπώδους ιστού. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Η μορφή αυτού του τύπου λιπώδους ιστού έχει δύο βασικές αιτίες, Η μία αιτία είναι γενετική (δηλαδή ο τύπος του λιπώδους κληρονομείται, οπότε κατηγορείστε άφοβα τις προγόνους σας) και η άλλη ορμονική (ευλογημένα και ταυτόχρονα καταραμένα οιστρογόνα που καθορίζετε το γυναικείο σώμα).
Αν εσύ που αυτή τη στιγμή διαβάζεις αυτές τις γραμμές έχεις κυτταρίτιδα, χαλάρωσε. Ανήκεις στο 90% των γυναικών. Το 90% του γυναικείου πληθυσμού έχει κάποιο βαθμό κυτταρίτιδας. Και αν ανήκεις στο "τυχερό" 10% που δεν έχει, μάθε πως όλες οι γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους θα αποκτήσουν κυτταρίτιδα. Έστω και λίγη. Ειδικότερα και πιθανότατα σε κάποια από τις τρεις μεγάλες ορμονικές εκρήξεις που συμβαίνουν στη ζωή μιας γυναίκας. Την εμμηναρχή, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση. Δεν είναι τρομακτικό, είναι αναμενόμενο. Και μπορούμε να το κάνουμε να δείχνει λιγότερο και καλύτερο. Όσο νωρίτερα το αντιμετωπίσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα το προλάβουμε και θα το διορθώσουμε.
Από εκεί και πέρα η εικόνα της κυτταρίτιδας επιβαρύνεται από διάφορους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν κατά κύριο λόγο το σχήμα και την ποιότητα των ινών κολλαγόνου που βρίσκονται ανάμεσα στα λιποκύτταρα που σχηματίζουν την κυτταρίτιδα αλλά και την αιμάτωση αυτών των κυττάρων. Ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του κυκλοφορικού, δυσκοιλιότητα, κακής ποιότητας διατροφή, καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης, κάπνισμα, η γήρανση, το καθένα από αυτά ή/και όλα μαζί έχουν σαν αποτέλεσμα χαλαρές, αδύναμες, λεπτές και στρεβλωμένες ίνες κολλαγόνου, οι οποίες άνετα υποχωρούν στην πίεση των λιποκυττάρων (φλοιός πορτοκαλιού) αλλά και χειροτέρευση του μεταβολισμού των λιποκυττάρων (κυρίως λόγω κακής αιμάτωσης) που οδηγεί στην ανώμαλη διόγκωση τους και στη συσσώρευση υγρών γύρω τους (κατακράτηση).
Στο θέμα αυτό οι άντρες είναι τυχεροί. Βλέπεις οι ίνες κολλαγόνου στον υποδόριο ιστό τους δεν διατάσσονται παράλληλα, όπως συμβαίνει στις γυναίκες, αλλά χιαστί, εμποδίζοντας τα λιποκύτταρα να διογκωθούν ανεξέλεγκτα προς τα πάνω. Έτσι ο σχηματισμός κυτταρίτιδας στο ανδρικό σώμα είναι πολύ δύσκολος.
Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω δεδομένα μπορούμε να αντιληφθούμε πάνω-κάτω το στόχο των περισσότερων μεθόδων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ειδικός προκειμένου να βελτιώσει με επιτυχία μια περιοχή με κυτταρίτιδα.
Στόχοι
- Συρρίκνωση των λιποκυττάρων ή ακόμη και μόνιμη καταστροφή και απομάκρυνση τους. Επιτυγχάνεται με: laser θερμολιπόλυσης, αναίμακτη λιποαναρρόφηση-ηλεκτρολιποδιάλυση, λιποδιάλυση με υπέρηχους (cavitation), ενδοδερμική μάλαξη, λιποδιάλυση με ραδιοσυχνότητες, διατροφή.
- Ανασύνταξη δικτύου ινών κολλαγόνου στον υποδόριο ιστό - βελτίωση της ποιότητας τους και διατήρηση της ελαστικότητας τους. Επιτυγχάνεται με: εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων (μονοπολικό RF ή με περισσότερους πόλους), κρουστικό υπέρηχο, ενδοδερμική μάλαξη, laser, γυμναστική, τοπική εφαρμογή ειδικών κοσμετολογικών προϊόντων, Body Lift
- Βελτίωση αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας. Επιτυγχάνεται με: ενδοδερμική μάλαξη, λεμφική μάλαξη, πρεσσοθεραπεία, γυμναστική.
Εννοείται ότι ο ειδικός θα σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα (ο συνδυασμός μεθόδων εγγυάται πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα) μετά τη λήψη πλήρους ιστορικού του ενδιαφερόμενου και αφού κάνει αναγνωριστική εξέταση της περιοχής για κυτταρίτιδα. Διότι δεν είναι όλα κυτταρίτιδα και ας το νομίζουν αυτό οι περισσότερες γυναίκες. Ο λιπώδης ιστός μπορεί απλά να προβάλλει λόγω αυξημένου βάρους ή μια δερματική χαλάρωση να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ύπαρξης κυτταρίτιδας, ενώ στην ουσία έχουμε πρόπτωση του υποδόριου λίπους. Ο βαθμός κυτταρίτιδας καλό είναι επίσης να καθοριστεί. Αδρά μιλώντας, έχουμε κυτταρίτιδα πρώτου βαθμού όταν αυτή διακρίνεται μόνο στην όρθια θέση, δευτέρου αν διακρίνεται και σε όρθια και σε ύπτια θέση και τρίτου βαθμού όταν μια κυτταρίτιδα δευτέρου βαθμού συνυπάρχει με παχυσαρκία και προκαλεί πόνο.
Διατροφικές συμβουλές
Τροφές που καλό είναι να αποφεύγουμε εξαιτίας της επιβαρυντικής τους δράσης στην κυτταρίτιδα (αυξάνουν τον λιπώδη ιστό):- Λιπαρά κακής ποιότητας (κορεσμένα που προέρχονται από ζωικά προϊόντα, όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα κ.λπ. ή από βιομηχανικά επεξεργασμένα προϊόντα όπως κρουασάν, μπισκότα, γαριδάκια, κ.λπ.)
- Ζάχαρη (γλυκά)
- Αλάτι (παστά, αλλαντικά κ.λπ.)
- Αλκοόλ (υψηλή θερμιδική απόδοση κι επειδή αφυδατώνει το σώμα ενισχύοντας έτσι την εικόνα της κυτταρίτιδας)
- Έτοιμο φαγητό (junk food) Προτιμούμε:
- Να πίνουμε πολύ νερό (αλλά και υγρά γενικά όπως τσάι και χυμούς)
- Να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά