Cart Count 0Notifications

ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Κοιλιακή παχυσαρκία, ενοχλητική αλλά και απειλή για την υγεία μας

Η εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα είναι πιο επιβλαβής από την εναπόθεση λίπους στους γλουτούς.

The author's picture: Άννα Χαϊδά

— 3 λεπτά χρόνος ανάγνωσης

Ως παχυσαρκία ορίζεται η κατάσταση στην οποία παρατηρείται υπερβολική συσσώρευση λίπους στο λιπώδη ιστό και αναγνωρίζεται πλέον ως μια χρόνια πάθηση που οφείλεται στην υπερβολική αύξηση του λίπους στο σώμα. Υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση είναι το ανεπιθύμητο θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και η αύξηση του βάρους.

Μέτρηση κοιλιακού λίπους

Υπέρβαρος ορίζεται ο ασθενής του οποίου ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι 25-29,9 Kg/m2 και παχύσαρκος ο ασθενής του οποίου ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερο από 30 Kg/m2. Ωστόσο, η κατανομή του λίπους είναι πιθανόν να σχετίζεται με τον κίνδυνο θανάτου περισσότερο από ότι ο ΔΜΣ, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα είναι πιο επιβλαβής από την εναπόθεση λίπους στους γλουτούς.

Γιατί η παχυσαρκία είναι πάθηση;

Όταν το λίπος αυξάνεται πάνω από το φυσιολογικό, αρχίζει και αποθηκεύεται σε διάφορα όργανα του σώματος όπως το συκώτι, οι μύες, η καρδιά και παράγει ορμόνες και ουσίες που προκαλούν μεγάλες αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας του σώματος.

Όταν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, ορισμένες μορφές καρκίνου μέχρι και πρόωρο θάνατο.

Μετά από κάποια ηλικία τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αν δεν προσέχουν, συγκεντρώνουν λίπος στην κοιλιακή χώρα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι δυσάρεστη μόνο από αισθητικής πλευράς, είναι κι επικίνδυνη γι’ αυτό χρειάζεται να μεριμνήσουμε. Η συσσώρευση του λίπους στην κοιλιακή χώρα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας.

Οι γυναίκες ιδιαίτερα που αρχίζουν να επιβαρύνονται από το συσσωρευμένο λίπος, οφείλουν πριν την εμμηνόπαυση να αρχίσουν τη συστηματική μείωση των κιλών τους. Η καθημερινή προσεγμένη διατροφή θα βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους άρα και του σωματικού λίπους. Πλούσιες σαλάτες, φρούτα, αποφυγή βιομηχανοποιημένων προϊόντων, τροφές με χαμηλά λιπαρά και παράλληλη παρασκευή φαγητών με υγιεινό τρόπο θα συνεισφέρουν θετικά στη μείωση των κιλών μας, αλλά και στον περιορισμό όσων δυσάρεστων αποτελεσμάτων συνοδεύουν την παχυσαρκία. Ένα καλό παράδειγμα ισορροπημένης διατροφής είναι το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής.

Κάτι ακόμη που συστήνεται άμεσα όταν διαπιστώσουμε αυτή την αλλαγή στη μορφή του σώματος και δεν πρέπει να το παραλείψουμε, είναι η άσκηση.

Σχέση κοιλιακής παχυσαρκίας – μεταβολικού συνδρόμου

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελείται από το συνδυασμό συσχετιζόμενων κλινικών και βιοχημικών ανωμαλιών όπου περιλαμβάνεται η κοιλιακή παχυσαρκία, όπως φαίνεται στον πίνακα από κάτω. Από τα πέντε αυτά χαρακτηριστικά, όποιος έχει τουλάχιστον τα τρία, χαρακτηρίζεται ως πάσχων από μεταβολικό σύνδρομο. Σημαντικότερο όλων αυτών είναι η κοιλιακή παχυσαρκία, χωρίς την παρουσία της οποίας τα άλλα τέσσερα δύσκολα υφίστανται μαζί.

Πίνακας

Το μεταβολικό σύνδρομο οδηγεί τόσο στην αθηρωμάτωση και την ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου, όσο και στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ II) . Στην Ελλάδα φαίνεται να πάσχει το 20% του Ελληνικού πληθυσμού (5% στις ηλικίες 18-29 και 45% στους άνω των 60 ετών).

Συμπερασματικά

Τόσο η γενική όσο και η κοιλιακή παχυσαρκία σχετίζονται ισχυρά με επιπλοκές στην υγεία μας. Η αυξημένη περιφέρεια μέσης αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου ακόμη και σε άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ. Συνεπώς, η μέτρηση της περιφέρειας μέσης είναι εξίσου σημαντική με τη μέτρηση του σωματικού βάρους.

Δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολη λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, υπάρχουν όμως αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και η αλλαγή του τρόπου ζωής για πάντα, μπορεί να μειώσει το κοιλιακό λίπος και να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς ένα παιδί ή ενήλικας με παχυσαρκία, ακόμα και αν χάσει βάρος, έχει αυξημένο κίνδυνο να το ξαναπάρει αν δεν συνεχίσει το πλάνο θεραπείας.

Μικρές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή λοιπόν και μικρή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας συμβάλλουν στη μείωση του κοιλιακού λίπους αλλά και πρόληψη και προστασία από ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου. Κάποιοι παχύσαρκοι ασθενείς, ιδίως αν έχουν ήδη επιπλοκές από την παχυσαρκία, μπορεί να επωφεληθούν και από τη χειρουργική της αντιμετώπιση.

Μοιράσου το Άρθρο

Σχετικά Άρθρα

  1. skourasmed-cosmetics-ACNE-1.jpg
  2. SkourasMed-The-nutritional-value-of-legumes.jpg
  3. SkourasMed-HIFU-High-Intensity-Focused-Ultrasound.jpg
  4. SkourasMed-Cellulite.jpg

📢 Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε προσωποιημένη εμπειρία περιήγησης. Επιλέγοντας αποδοχή www.skourasmed.com, συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου μας..