Cart Count 0Notifications

ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Οι υπέρηχοι στην αντιγήρανση

Οι υπέρηχοι προκαλούν φυσιολογικές αλλαγές στο δέρμα, με αποτέλεσμα την ύπαρξη μεταβολών στην ελαστικότητα και πλαστικότητα των ιστών.

The author's picture: Ειρήνη Χρήστου

— 3 λεπτά χρόνος ανάγνωσης

To δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και καλύπτει όλη την εξωτερική επιφάνειά του, παρέχοντάς του προστασία από τους εξωγενείς παράγοντες.

Ανόρθωση δέρματος

Αποτελείται από τρεις κύριες στιβάδες:

 • Την επιδερμίδα
 • Το χόριο ή κυρίως δέρμα
 • Το υπόδερμα ή υποδόριο ιστό

Το χόριο ή κυρίως δέρμα, αποτελείται κυρίως από ίνες κολλαγόνου, ελαστικές και δικτυωτές ίνες, οι οποίες είναι παράγωγα των ινοβλαστών, αυτοχθόνων κυττάρων του συνδετικού ιστού.

Η γήρανση του δέρματος αντανακλά τις χρονολογικές γενετικές αλλαγές στο σώμα και είναι γνωστή ως «ενδογενής» γήρανση, όπου η ανανέωση των κυττάρων φθίνει ολοένα και περισσότερο, καθώς επίσης μπορεί να είναι και αποτέλεσμα περιβαλλοντικών βλαπτικών παραγόντων, όπως το κλίμα, η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση και είναι γνωστή ως «εξωγενής» γήρανση.

Τα κυριότερα προβλήματα που προκαλούνται στο δέρμα από το γήρας, τα οποία αποτελούν συνάμα και στόχους βελτιστοποίησης είτε μέσω επεμβατικών μεθόδων (πλαστική χειρουργική), είτε μέσω μη επεμβατικών κοσμητικών εφαρμογών είναι:

 • Μείωση του ρυθμού παραγωγής νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης καθώς και μειωμένη ικανότητα σύνθεσης γλυκοζαμινογλυκανών (υαλουρονικό οξύ)
 • Αφυδάτωση και εξασθένηση του δερματικού φραγμού που οδηγεί σε απώλεια νερού στα βαθύτερα τμήματα του δέρματος
 • Μειωμένος ρυθμός κυτταρικής ανανέωσης – εμφάνιση υπερμελαγχρώσεων
 • Απώλεια ελαστικότητας – εικόνα λεπτού και εύθρυπτου δέρματος
 • Δημιουργία λεπτών ρυτίδων ή σημείων ατροφίας, καθώς και εμφάνιση βαθέων πτυχών στο δέρμα

Οι υπέρηχοι είναι ηχητικά κύματα με συχνότητες υψηλότερες από αυτές που μπορούν να γίνουν αντιληπτές από το ανθρώπινο αυτί. Δε διαφέρουν σε φυσικές ιδιότητες από τον γνωστό σε όλους «ήχο», παρά μόνο στο ότι εκπέμπονται σε συχνότητες μεγαλύτερες από τα 20 KHz μέχρι και μερικά GHz.

Οι υπέρηχοι προκαλούν φυσιολογικές αλλαγές στο δέρμα, με αποτέλεσμα την ύπαρξη μεταβολών στην ελαστικότητα και πλαστικότητα των ιστών, μετά από τροποποιήσεις στις ιδιότητες του κολλαγόνου, λόγω θερμικών αποτελεσμάτων.

Η ικανότητα απορρόφησης της ενέργειας υπερήχων από τους ιστούς, καθορίζεται κυρίως από τα συστατικά των πρωτεϊνών, καθώς έχει παρατηρηθεί αυξημένη απορρόφηση σε ιστούς με περισσότερο κολλαγόνο.

Σε αντίθεση με άλλες μη επεμβατικές μεθόδους, οι υπέρηχοι διαπερνούν την επιφάνεια του δέρματος, αφήνοντάς την εντελώς ανεπηρέαστη, στοχεύοντας σε συγκεκριμένα βάθη και επίπεδα ιστών.

Συγκεκριμένα, ο «Υψηλής Έντασης Εστιασμένος Υπέρηχος» (HIFU) είναι μια καινοτόμος θεραπεία υπερήχων για τη σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος που προάγει την παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα την αναδιαμόρφωση πιο συμπαγούς και σφιχτού δέρματος.

Η θεραπεία HIFU χρησιμοποιεί ενέργεια εστιασμένου υπερήχου που στοχεύει σε βαθύτερα επίπεδα δέρματος και προκαλεί μηχανικά και θερμικά αποτελέσματα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται σε κυτταρικό επίπεδο, οδηγεί σε προσωρινό κυτταρικό τραυματισμό που αποτελεί το έναυσμα για αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται σύσφιξη και τόνωση του δέρματος, χωρίς να επιδέχονται τραυματισμούς τόσο οι υποκείμενοι, όσο και οι υπερκείμενοι ιστοί, παρά μόνο αυτοί στους οποίους στοχεύει το HIFU σε ορισμένο βάθος γνωστοί και ως «θερμικές ζώνες τραυματισμού» (Thermal Injury Zones).

Έτσι, χρησιμοποιώντας διαφορετικές κεφαλές εξόδου των υπερήχων, διοχετεύεται ενέργεια στο επίπεδο του μυοαπονευρωτικού συστήματος (SMAS), του χορίου, καθώς και στα όρια της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας.

Η θεραπεία HIFU είναι μια ασφαλής και μη επεμβατική διαδικασία σύσφιξης με αποτελέσματα που ολοκληρώνονται σταδιακά μέσα σε ένα διάστημα τριών μηνών από την εφαρμογή, και που μπορούν άριστα να συγκριθούν με αυτά ενός χειρουργικού Face Lift.

Μοιράσου το Άρθρο

Σχετικά Άρθρα

 1. SkourasMed-Dermapen.jpg
 2. SkourasMed-HIFU-High-Intensity-Focused-Ultrasound.jpg
 3. SkourasMed-The-importance-of-vitamin-C-for-the-skin.jpg
 4. SkourasMed-The-role-of-diet-in-acne.jpg

📢 Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε προσωποιημένη εμπειρία περιήγησης. Επιλέγοντας αποδοχή www.skourasmed.com, συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου μας..