Cart Count 0Notifications

ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Το κολλαγόνο και ο ρόλος του στο δέρμα

Καθώς ο χρόνος περνά, το κολλαγόνο, χωρίς να αποτελεί εξαίρεση, πέφτει κι εκείνο θύμα της διαδικασίας της γήρανσης.

The author's picture: Μαρία Χατζησάββα

— 4 λεπτά χρόνος ανάγνωσης

Το κολλαγόνο είναι μια από τις πιο σημαντικές πρωτεΐνες που συναντάμε στον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου τα οποία βρίσκονται σε διάφορους ιστούς του σώματος μας, στα νύχια, τα μαλλιά, τα οστά, το δέρμα, γύρω από τα σπλάχνα κ.α. Τα είδη αυτά αποτελούνται από τρεις τύπους: I, II και III.

Γυναίκα με λαμπερό πρόσωπο

Την Ιατρική Αισθητική απασχολεί περισσότερο το κολλαγόνο που απαντάται στη δεύτερη μεγάλη στιβάδα του δέρματος, το κυρίως δέρμα ή αλλιώς χόριο (οι άλλες δύο είναι η επιδερμίδα και ο υποδόριος/λιπώδης ιστός), αποτελεί δε το κυρίαρχο συστατικό της αφού αν αφαιρέσουμε το νερό από αυτή τη στιβάδα, θα δούμε ότι καταλαμβάνει το 75-80%! Παράγεται από ειδικά κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες.

Έχει τη μορφή λεπτών ινών οι οποίες είναι έτσι τοποθετημένες στο χώρο ώστε να σχηματίζουν ένα πυκνό δίκτυο το οποίο μαζί με τις ίνες ελαστίνης (μια άλλη πρωτεΐνη) εξασφαλίζουν τη μηχανική αντίσταση του δέρματος, την ανθεκτικότητα των ιστών και τη διατήρηση της ακεραιότητας της δομής τους. Με πιο απλά λόγια, χάρη στο δίχτυ αυτό, το δέρμα είναι ελαστικό και σφριγηλό, μπορεί να τεντώνεται και να επανέρχεται, διατηρώντας το σχήμα και τη μορφή του.

Το κολλαγόνο ως έννοια δεν απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους κατά τα νεανικά τους χρόνια. Όμως, καθώς ο χρόνος περνά, αυτό αλλάζει. Το κολλαγόνο, χωρίς να αποτελεί εξαίρεση, πέφτει κι εκείνο θύμα της διαδικασίας της γήρανσης. Η μείωση των ινών του σε αριθμό και ποιότητα ξεκινά αργά αλλά σταθερά μετά την ηλικία των 25 και συνεχίζει για πολλά χρόνια. Οι ινοβλάστες μειώνονται σε αριθμό, γίνονται λιγότερο παραγωγικοί, οι ίνες του δικτύου στήριξης του δέρματος γίνονται πιο αραιές, λιγότερο ελαστικές. Το δέρμα σκληραίνει και χαλαρώνει.

Για να κατανοήσετε καλύτερα πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του κολλαγόνου στο δέρμα… ας κάνουμε μια υπόθεση.

Ας υποθέσουμε ότι μετά από πολύχρονη αναζήτηση, ανακαλύψατε το σπίτι των ονείρων σας! Φανταστείτε το. Η πρόσοψη του είναι ακριβώς αυτή που θέλατε (επιδερμίδα), τα κεραμίδια στη στέγη άψογα και επαγγελματικά τοποθετημένα (κερατινοκύτταρα-κεράτινη στιβάδα). Τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό του είναι βαμμένα με την απόλυτη απόχρωση που είχατε στο μυαλό σας, χωρίς το χρώμα να ξεφεύγει πουθενά (μελανοσώματα-μελανίνη). Η διαρρύθμισή του (υποστιβάδες επιδερμίδας) λειτουργικότατη, η ροή του αέρα (κυκλοφορία αίματος) σωστή και ευχάριστη, τα υδραυλικά (ενυδάτωση) μια χαρά, το ίδιο και τα ηλεκτρικά (νεύρωση) και τα θεμέλια (λιπώδης ιστός). Τέλεια. Μετακομίζετε λοιπόν. Και μετά από λίγο καιρό το σπίτι σας καταρρέει, γκρεμίζεται. Τι συνέβη; Το σπίτι σας τελικά δεν είχε κολώνες. Ήταν στον αέρα. Κούφιο από κάτω, καμία βάση, κανένα πλέγμα. Κανένα στήριγμα. Και αν το «σπίτι» είναι το δέρμα σας, καθόλου κολλαγόνες ίνες. Τι νόημα θα είχε λοιπόν ένα δέρμα χωρίς κολλαγόνο; Ότι και ένα κτίσμα χωρίς στηρίγματα. Οφείλουμε επομένως να φροντίζουμε το δέρμα μας ουσιαστικά και σε βάθος. Το ζητούμενο είναι τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να επιβραδύνουμε τη φθορά του κολλαγόνου, να το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση, αλλά και να ενισχύσουμε την παραγωγή του από τους ινοβλάστες. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό; Είναι. Μέσω των εξειδικευμένων καλλυντικών προϊόντων, των πρωτοποριακών θεραπευτικών μεθόδων και των κατάλληλων διατροφικών επιλογών. Χάρη στο συνδυασμό τους, μπορούμε να έχουμε δέρμα σφριγηλό και ελαστικό για πολλά χρόνια.

Στα καλλυντικά μας, ας αναζητήσουμε στην ετικέτα τους τις μαγικές λέξεις: φυτοπλαγκτόν, αναδομητικά και αντιοξειδωτικά φυτικά εκχυλίσματα, τριπεπτίδια και τετραπεπτίδια κολλαγονογένεσης. Συστατικά τα οποία μειώνουν το οξειδωτικό στρες στα δερματικά κύτταρα και προάγουν την παραγωγή κολλαγόνων ινών τύπου I και III, όπως αυτές που συνιστούν το υποστηρικτικό δίχτυ του κύριου δέρματος. Η κορυφαία σε πωλήσεις Collagen Correct & Lift ενσωματώνει όλα αυτά τα συστατικά και χαρίζει βελτιωμένη ελαστικότητα, βαθιά ενυδάτωση και micro-lifting.

Στις επισκέψεις μας στην αισθητικό μας εστιάζουμε σε μεθόδους με κύρια ένδειξη την ανάπλαση του δέρματος και τη διέγερση των ινοβλαστών, όπως είναι το fractional laser, το micro needling (αυτόματοι πολλαπλοί μικρό-νυγμοί) με Dermapen 4, τα χημικά peeling νέας γενιάς, οι υπέρηχοι και οι ραδιοσυχνότητες.

Φροντίζουμε την εσωτερική μας ενυδάτωση με άφθονο νερό, φρούτα και λαχανικά. Όσο πιο ενυδατωμένο είναι το δέρμα μας, τόσο πιο ελαστικό διατηρείται. Σε συνεργασία με τον διατροφολόγο μας, ακολουθούμε μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πλούσια σε βιταμίνες (ιδιαίτερα σε βιταμίνη C), ένζυμο Q10 κ.ά.

Ο διατροφολόγος μας γνωρίζει πως να ενισχύσει τη διατροφή μας για παραγωγή κολλαγόνου και ενίσχυση του συνδετικού ιστού, με βάση τις ατομικές μας ιδιαιτερότητες.

Μοιράσου το Άρθρο

Σχετικά Άρθρα

  1. SkourasMed-Dermapen.jpg
  2. SkourasMed-The-action-of-ultrasound-on-the-skin.jpg
  3. SkourasMed-Skins-health-goes-through-intestine.jpg
  4. SkourasMed-UV-rays.jpg

📢 Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε προσωποιημένη εμπειρία περιήγησης. Επιλέγοντας αποδοχή www.skourasmed.com, συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου μας..